Pg Art Gallery, Ayşe Wilson’ın ‘Aşk Mektupları’ başlıklı sergisine 5 Nisan – 7 Mayıs 2021 tarihleri arasında ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyar.
Ayşe Wilson, sergiyle aynı adı taşıyan ‘Aşk Mektupları’ başlıklı son serisinde karantina ve eve kapanmaya karşı hissettiği belirsiz ve karışık duyguları temel alarak tuval yerine toile de jouy adı verilen duvar kağıtlarını kullanıyor. Birbirini tekrar eden kır yaşantısından sahnelerin tasvir edildiği, kendinden desenli bu baskılı duvar kağıtları, COVID dönemine bir selam niteliğindedir. Bu seride başvurulan toile geleneği, pandemi ile birlikte demodeleşmiş pastoral yaşam tarzlarının ve evde eğitimin yanı sıra yemek pişirmek, bahçıvanlık, dikiş-nakış gibi zanaatkarlık gerektiren konuların da yeniden keşfini temsil ediyor.
Sanatçı sergide yer alan çalışmalarıyla, maskelerle bezenmiş dünyada, pandemi ile gelen bilinmezlik korkusunun aile içinde yarattığı kaygıları, kişisel farkındalığın artmasıyla birlikte içinde olduğumuz sıkışmışlık ve güvensizlik hissine karşı açtığımız savaşı aktarmayı umuyor.
Kimi sanatçıya ait kimi ise hislerini yansıtan şarkı sözlerinden seçilen rengarenk yazılar, çağdaş hayat tarzımız, bağlanma yöntemlerimiz ve yüksek teknolojiyle donatılmış dünyamız arasındaki katmanları oluşturuyor. Sanatçı, gün geçtikçe kendimizi en güvenli hissetiğimiz alana karşı değişen duygularımızı iyileştirmek için kullandığı mesajları, yine özlemini duyduğumuz doğa tasvirleriyle dolu Fragonard-vari zeminlere uyguluyor.
***
Ayşe Wilson (d.1970, Boston) 1991 yılında Wellesley College’dan mezun olmuştur. Floransa’da akademik eğitim aldıktan sonra 2003’te New York Academy of Art’ta Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Türkiye’de Pg Art Gallery tarafından temsil edilen sanatçı, Amerika’da ise Geary Contemporary tarafından temsil edilmektedir. Wilson, çalışmalarına ve yaşamına New York’ta devam etmektedir.
Kariyerinin erken yıllarında Jeff Koons’un atölyesinde çalışan Wilson, büyük ölçekli ve fotogerçekçi işlerine yardımcı olmuştur. Ayşe Wilson’un çalışmaları, izleycilerine gençliği, masumiyeti ve gençken kapladığımız zamansız alanı anımsatmak için hafıza ve duygulardan yararlanmaktadır. Canlı ve çocuksu figürler yaratan sanatçı, Fra Angelico gibi erken dönem İtalyan Rönesans ustalarının eserlerinde tasvir edilen hikayelerin güçlü ve basit formlardan oluşmasından ilham almaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında birçok kişisel ve karma sergiye katılan sanatçının çalışmaları, aynı zamanda pek çok uluslararası fuarda da izleyiciyle buluşmuştur.