Kemal Tufan, Ali Kabaş, Kerem Ozan Bayraktar, Genco Gülan, Ayşe Wilson

Mesafe Yok II

2009

Niche Gallery ve Pg Art Gallery’nin ortaklaşa oluşturdukları projenin ikinci sergisi 12 - 22 Mayıs tarihleri arasında Niche Gallery’de gerçekleştirilecek.  Bu sergiyle İstanbul’da yer alan Pg Art Gallery’nin temsil ettiği sanatçılardan Kemal Tufan, Ali Kabaş, Kerem Ozan Bayraktar, Genco Gülan ve Ayşe Wilson’un eserleri Japonya’daki sanatseverlerle buluşacak. Sergide uzaklıkların ve sınırların yarattığı kültürel farklılıkların yanı sıra, yaşamın içindeki benzer durumlar vurgulanıyor.

Eserlerini “zıtlıklar ve çelişkiler” temel konsepti üzerine kuran Kemal Tufan, farklı malzemeler kullanarak gerçekleştirdiği heykellerinin yanı sıra enstalasyon, performans, video gibi çalışmalar da yapmaktadır. Çok sayıda sempozyuma katılan sanatçının dış mekan heykelleri dünyanın farklı şehirlerinde yer almaktadır. Sanatçının ironik tavrı, yeni eserlerinde de farklı malzeme ve tekniklerle karşımıza çıkmakta.

Çağdaş fotoğraf sanatının önemli temsilcilerinden biri olan Ali Kabaş, yaptığı faklı çalışmalarla dikkat çekiyor. Fotoğraflarında bizlere geniş bir görsel dünya sunan sanatçı pek çok farklı teknik kullanmanın yanı sıra, seçtiği konularla da bize farklı serüvenler yaşatıyor. Son derece yalın ifade biçimleriyle dünyayı kendi gözünden bize bir kez daha sunan sanatçı havada, yerde ve su altında çektiği fotoğraflarında olduğu gibi kurgusal fotoğraflarında da bize özgürlük hissini yaşatmayı başarıyor.

Makyaj, yapay ışıklar, bilgisayarda üretilmiş dokular, üç boyutlu modeller, dijital baskılar ve fotoğraf gibi malzemeleri kullanarak gerçekleştirdiği çalışmalarıyla dikkat çeken Kerem Ozan Bayraktar’ın dijital çağın izleriyle yüklü işlerinde boşluk, donmuşluk, hissizlik ve tekrarlar dikkat çekiyor. Kullandığı kurgu dili büyük oranda reklamlardan, sinemadan ve sanat tarihinden beslenen sanatçı, sanal dünyanın soğuk ve katı boşluğunu hissettirirken aynı zamanda içe dönük duygu yoğunluğuyla izleyiciyle eserleri arasında önemli bir bağ kuruyor.

Kavramsal sanat ve yeni medya alanlarında çalışan Genco Gülan gerçekleştirdiği video, enstalasyon, performans ve fotoğraf çalışmalarıyla dikkat çekmektedir. Dijital teknolojileri eserlerinde sıkça kullanan sanatçı birbirinden çok farklı malzemeleri ve konularıyla çağdaş sanatın önemli sanatçıları arasındadır. Eserleri dünya çapında pek çok festivalde yer almakla birlikte Paris Centre Pompidou, İstanbul Proje 4L ve Pera, Karlsruhe ZKM, Rio de Janeiro MAM ve Milano Triennale’deki önemli sergilerde de yer almıştır.

New York’ta yaşamakta olan sanatçı Ayşe Wilson, Boston’da yetişmiş, Wellesley College’den mezun olmuştur. Klasik akademik eğitimi ve geleneksel resim tekniklerini benimsemiş olan sanatçı 2004 yılında New York Güzel Sanatlar Akademisi’nde mastırını tamamladıktan sonra, çağdaş sanatın önemli isimlerinden Jeff Koons’un asistanlığını yapmıştır. Ekspresyonist ve empresyonist açıdan kadın formlarıyla, duruş ve hareketleriyle, fiziksel ve psikolojik durumları arasındaki etkileşimlerle ilgilenmekte olan sanatçının temel esin kaynağını Rönesans’taki dinsel temalı resimlerin duygusal ve dingin biçimleri oluşturmaktadır. Ayşe Wilson yaşamın getirdiği tüm zorluklara ve yoksunluklara karşı olumlu tarafını yitirmediğin sürece her şeyin üstesinden gelinebileceği fikrini eserlerinde yansıtmaktadır.