Cansu Sönmez

Cansu Sönmez (d.1991, Istanbul) 2013 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olmuştur. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Temel Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda öğrenimini sürdüren sanatçı 2020’den beri Pg Art Gallery tarafından temsil edilmektedir. Sönmez yaşamını ve çalışmalarını Istanbul’da sürdürmektedir.

Bir süredir distopya konusunu inceleyen, son üç yılında ise çalışmalarında kenti irdeleyen Sönmez, betonla yaratılan distopik dünyanın eleştirisini yapmaktadır. İnsan, kent ve doğa ilişkisini anlatmayı amaçlayan çalışmalarında, malzeme olarak çoğunlukla beton kullanmasının yanı sıra, sokak sanatından kinetik sanata kadar uzanan çeşitlilikle konuyu irdelemektedir.

Etki-tepki serisinde Sönmez, gövdesi olmayan kafaları sokaklara harç ile gömerek, insanlarla kentin içinde bir yüzleşme alanı yaratmaktadır. İnsan günümüz dünyasında kendi steril hapishanesinde yaşamaktadır ve sokak buna karşı bir duruş oluşturur. Kafa imgesi aslında hem yalnız insanı hem de kendini iktidar yapma arzusundaki insanı betimlemektedir. Sanatçının Yetişkinler İçin Oyun Alanı serisine ait çalışmaları ise, kenti yapı-söküme uğratırken, beton yapıları insandan bağımsız düşünmeyen bir bir anlayışa sahiptir. Sönmez, ülkemizde çarpık kentleşmenin yarattığı distopik durumu legolardan oluşan yerleştirmelerle ele almaktadır. İmkansız Oyun adlı seri ise eleştirmeyi unutmuş toplumların hırsla elde ettiklerinin gelip geçiciliğini anlatmaktadır. Kırmızı Kraliçe’nin Alice’e iş anlaşması için önerdiği teklif gibidir her şey: “Dünün reçeli yok, bugünün reçeli yok, yarının reçeli var.” İmkansız Oyun hiç gelmeyecek bir reçel için kendinden vazgeçen insanların oyunudur. İç içe geçmeyen bu minik legolar, izleyiciyi olmayacak bir kurguyu gerçekleştirmeye davet eder.